top of page
Поиск

ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ІКТ-ТЕХНОЛОГІЙ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

У психолого-педагогічній науці накопичено значний теоретичний потенціал і практичний досвід застосування інформаційних технологій у навчальному процесі. виявлено особливості діяльності і спілкування в системі «педагог – учень» з використовуванням інформаційно-комунікаційних технологій, визначено особливості інформатизації початкової школи [6].

Сучасні вчені (В. Биков, А. Гуржій, М. Жалдак, М. Козяр, А. Коломієць та ін.) наголошують на потребі інформатизації освіти шляхом створення інформаційно-комунікативного середовища, що слугуватиме засобом формування творчої особистості майбутнього педагога, здатного на основі системи знань успішно використовувати інформаційні ресурси у відповідній діяльності [1].

Аналіз досліджень та публікацій, що з’явились останнім часом, свідчать про наявність таких проблем, як підготовка педагога до використання інформаційних технологій у професійній діяльності, його готовність до творчого освоєння нововведень, посилення зацікавленості науковців та практиків до вивчення проблеми творчого зростання майбутніх фахівців в умовах інформатизації освіти [2].

Інформаційно-комунікаційні технології упевнено і надійно зайняли своє місце в житті сучасної дитини, активно входять в її шкільні будні. Проте їх застосування вимагає інтенсифікації процесу навчання, його унаочнення, скорочення часу на вивчення теми, посилення рівня сприйняття і розуміння учнями матеріалу, формування вмінь, розвитку комунікативних здібностей [4].

За Державним стандартом початкової освіти (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 р. № 87) однією з ключових компетентностей є саме інформаційно-комунікаційна компетентність, що передбачає опанування основою цифрової грамотності для розвитку і спілкування, здатність безпечного та етичного використання засобів інформаційно-комунікаційної компетентності у навчанні та інших життєвих ситуаціях [3].

Можливості сучасного уроку й системи освіти загалом значно розширюються завдяки використанню інформаційно-комунікаційних, інтерактивних технологій, мережі Інтернету. Нині перед педагогами постає важливе завдання – виховати та підготувати молодь, здатну активно включатися в якісно новий етап розвитку сучасного суспільства, пов’язаний з інформацією [4].

Роль учителя за умов використання ІКТ залишається не тільки провідною, але й ускладнюється. Він добирає навчальний матеріал до діалогу, розробляє структури і алгоритми взаємодії учнів із ІКТ, формує критерії управління діяльністю учнів тощо. Зміст його праці змінюється, що вимагає від нього не тільки постійного оновлення знань і професійного зростання, але і широкої методичної компетенції. ІКТ – це не тільки і не стільки об’єкт для вивчення в школі, ІКТ – це інструмент для створення навчального середовища в класі [7].

Освіта на сучасному етапі, як і суспільство взагалі, вступила в нову еру — еру інформатизації та інформаційних технологій. Відповідно, постала потреба не тільки активного впровадження інформаційних технологій, але й ефективної їхньої інтеграції з іншими навчальним галузями [5].

В умовах становлення інформаційного суспільства навчальний процес розглядається як засіб розвитку учнів. А головне завдання школи полягає в тому, щоб не лише забезпечити для учнів знання, а й створити стійку мотивацію до навчання, спонукати учнів до самоосвіти, пов’язаної з розвитком їхнього творчого та критичного мислення [8].


Література

1. Андрущак М. В. Переваги і недоліки використання ІКТ у початковій школі / М. В. Андрущак. – 2015. – С. 1.

2. Волинець К. І. Підготовка вчителя початкової школи до використання інформаційних технологій на уроках математики [Електронний ресурс] / К. І. Волинець, З. В. Зюзіна // Вісник психології і соціальної педагогіки. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: https://bit.ly/2kgLKDs.

3. Державний стандарт початкової освіти [Електронний ресурс]. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/87-2018-%D0%BF.

4. Ініваткіна Є. А. Роль інформаційно-комунікаційних технологій у діяльності вчителя початкової школи / Є. А. Ініваткіна. – 2015. – С. 1.

5. Кітаєва М. Використання мультимедійних технологій // Початкова освіта. – 2011. – №38. – С.7-9

6. Лаврентьєва Г. П. Психолого-педагогічні аспекти використання ІКТ в початковій школі / Галина Прокопівна Лаврентьєва. – 2012. – №3(29). – С. 2–3

7. Співаковський О. В. Інформаційно-комунікаційні технології в початковій школі: навчально-методичний посібник для студентів напряму підготовки «Початкова освіта» / О. В. Співаковський, Л. Є. Пєтухова, В. В. Коткова. // Айлант. – 2012. – С. 386.

8. Шаповалова І.К. Використання ІКТ у початковій школі /І.К. Шаповалова // Початкова школа. – 2013. – № 1. – С. 38–39.



9 просмотров0 комментариев

Comments


bottom of page